meregate

meregate

meregate

2018

Currently nearing completion this project sought to consolidate the existing cottage and create a new open plan living area in the form or a rear extension. Situated in a rural location agricultural materials were utilised to create a contemporary extension that sits comfortably next to the existing house.

Due to be completed later this year.

location:

build cost:

status:

Herefordshire

confidential

ongoing

bemas

bemas

bemas

2014

Situated in the picturesque village of Noss Mayo on a steeply sloping site. Nidus Architects oversaw the addition of a rear extension to this 1950’s Art Deco house.

The owners wanted to take advantage of the sites unique views. The solution was a  large glazed frontage that transforms what was a dark living room into a bright, airy open plan living space.

location:

build cost:

status:

Cornwall

confidential

completed

upper duffryn

upper duffryn

upper duffryn

2018

Currently on site, this exciting project within the Shropshire Hills Area of Outstanding Natural Beauty will bring an historic barn brought back into use as part new home,  part holiday let. The biggest challenge presented by the project was to find a solution that would allow the original roof height to be notably increased. Working with the Councils built Heritage Officer timber louvres were introduced over the existing walls to maintain the character and proportions of the original structure.

A suitable construction strategy was developed that will enable a lightweight timber frame to be inserted within the existing stone walls. The original trusses will be re-used to form a new roof at the higher level.

location:

build cost:

status:

Shropshire

confidential

ongoing

yewbarrow

yewbarrow

yewbarrow

2016

A 1960’s bungalow in need of modernisation and extension. Nidus Architects were employed to design and oversee the construction of a new extension to the front of the house. Internally a complete renovation was undertaken.

location:

build cost:

status:

Cumbria

confidential

completed

waun ellis

some text

waun ellis

waun ellis

2016

Built to Passive House standards this new house near Brecon employs sustainable thinking from first principles. A highly insulated structure means that no heating system is required with just the occupants body heat providing sufficient warmth.

Nidus Architects were employed to undertake planning and construction drawings and retained for consultancy during the construction phase of the project.

location:

build cost:

status:

Brecon

confidential

completed

wain house

Clay tile hanging on contemporary new build

wain house

wain house

2018

The Wain House is a 17th century cart shed sited in a small hamlet near the border town of Presteigne, Wales. The cart shed was converted to a house in the 1990’s. Our brief was to restore the Wain House to its former glory whilst creating a new house for the owners.

The site is Grade II listed so the new design required a high level of design sensitivity, working with Historic England and the Council’s Built Heritage Officer planning permission has been granted for a contemporary 3 bedroom house. The new building is predominantly clad in local clay tiles to harmonise with the Wain House and has been divided into three smaller volumes to match the typical scale and massing of the surrounding houses. Simple vernacular forms are employed to create a new courtyard, echoing the farmyards of the surrounding area . The design was praised at planning and we look forward to seeing it on site in 2019. 

location:

build cost:

status:

Herefordshire

confidential

construction

beech trees

beech trees

beech trees

2016

The Mare and Foal Sanctuary is the South Wests largest equine rescue centre.

Overlooking the Teignbridge estuary and on the edge of Dartmoor National Park this new quarantine facility represents the crowning jewel of the charities flagship site. Providing exemplar standards of care the facility was established to manage and maintain the wellbeing of animals across 3 sites. All newly rescued horses pass through the facility before being introduced to the resident herds.

Constructed using sustainably sourced timber and recycled fly ash concrete the quarantine requirements of the facility provided many unique challenges that were overcome through close communication with staff and veterinary specialists across the country.

Carefully linked spaces, robust construction and easily maintainable facilities create light, hygienic and pleasant stables for the horses to stay during periods of quarantine.

location:

build cost:

status:

Devon

confidential

completed

kingsmill barn

Residential extension for Kingsmill Barn

kingsmill barn

kingsmill barn

2015

Working closely with the client Nidus Architects oversaw the renovation of an existing barn and construction of a new contemporary extension to the side. A lightweight glazed link was created between the two buildings to both manage circulation between the two elements and clearly distinguish between old and new.

Locally sourced slate and stone are placed alongside low cost agricultural cladding to tie the new extension to both the original barn and wider landscape. The end result is a light filled home that gives the original building space to breath.

location:

build cost:

status:

Devon

confidential

completed