Upper Ferley

Upper Ferley

Nidus Architects have been commissioned to convert an existing barn into living accommodation. The barn is attached to an 18th Century farmers cottage in Mid Wales.

A simple treatment of the exterior helps to retain the character and charm of the original barn, whilst internally a double height space is filled with natural light to create a new living space.

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL

Kingsmill Barn

Old barn and contemporary extension
Contemporary extension with slate cladding and stone

Kingsmill Barn

Working closely with the client Nidus Architects oversaw the renovation of an existing barn and construction of a new contemporary extension to the side. A lightweight glazed link was created between the two buildings to both manage circulation between the two elements and clearly distinguish between old and new.

Locally sourced slate and stone are placed alongside low cost agricultural cladding to tie the new extension to both the original barn and wider landscape. The end result is a light filled home that gives the original building space to breath.

White bookshelves
Barn conversion double height bedroom
modern timber and steel stairs
Old barn and contemporary extension
Close up of corrugated cladding and slate fascia

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL

Pen y Common

Pen y Common

This large extension to a traditional stone cottage is currently under construction. Based on a secluded site above Hay on Wye and within the Brecon Beacons National Park this sensitive addition employs simple rural materials to create a contextually appropriate addition.

We look forward to being able to share futher pictures later this year.

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL

The Old Grazing

The Old Grazing

The Old Grazing is situated in a quiet part of rural Herefordshire. Our brief was to create a large family home that responds to the site. A contemporary response using traditional forms and materials was well received by planners and the project is currently on site nearing completion.

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL

Meregate

Meregate

This project sought to consolidate the existing cottage and create a new open plan living area in the form or a rear extension. Situated in a rural location agricultural materials were utilised to create a contemporary extension that sits comfortably next to the existing house.

Due to be completed later this year.

Locally sourced slate and stone are placed alongside low cost agricultural cladding to tie the new extension to both the original barn and wider landscape. The end result is a light filled home that gives the original building space to breath.

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL

Upper Duffryn

Upper Duffryn

Currently on site this exciting project within the Shropshire Hills Area of Outstanding Natural Beauty will bring an historic barn back into use as part new home,  part holiday let. The biggest challenge presented by the project was to find a solution that would allow the original roof height to be notably increased. Working with Shropshire Councils built Heritage Officer timber louvres were introduced over the existing walls to maintain the character and proportions of the original structure.

A suitable construction strategy was developed that will enable a lightweight timber frame to be inserted within the existing stone walls. The original trusses will be re-used to form a new roof at the higher level.

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL

Wain House

The Wain House

The Wain House is a 17th century cart shed sited in a small hamlet near the border town of Presteigne, Wales. The cart shed was converted to a house in the 1990’s. Our brief was to restore the Wain House to its former glory whilst creating a new house for the owners.

The site is Grade II listed so the new design required a high level of design sensitivity, working with Historic England and the Council’s Built Heritage Officer planning permission has been granted for a contemporary 3 bedroom house. The new building is predominantly clad in local clay tiles to harmonise with the Wain House and has been divided into three smaller volumes to match the typical scale and massing of the surrounding houses. Simple vernacular forms are employed to create a new courtyard, echoing the farmyards of the surrounding area . The design was praised at planning and we look forward to seeing it on site in 2019

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL

Beech Trees

Beech Trees

Overlooking the Teignbridge estuary and on the edge of Dartmoor National Park this new quarantine facility provides exemplar standards of care for the Mare and Foal sanctuaries rescued horses. The facility was established to manage and maintain the wellbeing of animals across 3 sites. All newly rescued horses pass through the facility before being introduced to the resident herds.

Constructed using sustainably sourced timber and recycled fly ash concrete the quarantine requirements of the facility provided many unique challenges that were overcome through close communication with staff and veterinary specialists across the country.

Carefully linked spaces, robust construction and easily maintainable facilities create light, hygienic and pleasant stables for the horses to stay during periods of quarantine

Close up detail of polycarbonate glazing
contemporary architecture, concrete and timber
Front view of animal centre at night
Larch cladding with metal lettering
Sliding timber board doors
View of veterinary facility entrance

Nidus Architects Ltd

Little Folly

New Radnor

Powys

LD8 2TL